Tiedepolitiikka ulkosuhteiden hoidon keskiöön!

Maailmasta, jossa elämme, tulee päivä päivältä moniuloitteisempi ja abstraktimpi, ja meidän tulee ihmiskuntana sopeutua tuohon muutokseen. Meillä ihmisillä on meidän koko lyhyen olemassa olomme ajan ollut avaimet maailman ja universumin salojen selvittämiseen, mutta olemme tuhlanneet aikaa ja resursseja turhaan riitelyyn ja sotimiseen. Olemmekin kadottaneet suuremman kuvan maailmasta. Nyt on aika tehdä muutos!

Ulkopolitiikan ja ulkosuhteiden hoidossa käytetään karkeasti ottaen kahta lähestymistapaa, kauppaa tai sotimista. Kumpikaan edellä mainituista ei esiinny täysin puhtaassa muodossaan ulkopolitiikassa, vaan ne kietoutuvat yhteen, ja mukaan sekoittuu diplomatiaa kaikissa sen olomuodoissaan sekä immateriaalista kanssakäymistä.

Näiden lähestymistapojen rinnalle ja niiden ohi täytyy ulkopolitiikan hierarkiassa asettaa tiedepolitiikka. Tutkimus, teknologia ja tieteenteko sisältyvät tiedepolitiikkaan muodostaen sen tukirangan ja sisällön.

Tulevien vuosien ja vuosikymmenten suurin ongelma on ilmastonmuutos ja siitä polveutuvat lieveilmiöt kuten pakolaisuus, konfliktit, resurssipula, voimakkaat luonnonkatastrofit ja globaalin talouden ongelmat. Tulevaisuus näyttää synkältä, mutta meillä on kaikki mahdollisuudet muuttaa maailmaa. Tiedepolitiikan avulla pystymme vastaamaan näihin ongelmiin.

Meidän tulee panostaa entistä enemmän energiatehokkuuteen ja miettiä myös täysin uusia tapoja tuottaa puhdasta ja turvallista energiaa ihmiskunnalle. Kierrättäminen ja kiertotalous vaativat yhä enemmän resursseja, jotta voimme vastata nousevan ihmismäärän ja elintason vaatimuksiin. Meidän on ajateltava myös asioita maapallon ulkopuolella, sillä monet projektit tähtäävät tämän vuosisadan aikana asuttamaan Marsin ja perustamaan sinne siirtokunnan.

Avaruus ja oma aurinkokuntamme sisältävät myös paljon luonnon resursseja, kuten mineraalirikkaita asteroideja ja energiaa huokuvia taivaankappaleita. Näitä meidän on opittava hyödyntämään.

Nuorten on noustava ja pidettävä kehityksen ja tieteen lippua korkealla. Katsomalla asioita täysin ennakkoluulottomasti, me voimme saavuttaa jotakin suurta. Tiede tarjoaa työvälineet ratkaista ihmiskuntaa ja maailmankaikkeutta uhkaavia tulevaisuuskuvia, mutta tiede vaatii myös meidän panostustamme tässä ja nyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s