Pakolaiskriisiä ei ratkaista omaan napaan tuijottamalla

Pakolaiskeskustelu kulminoituu hyvin pitkälle puheeseen siitä, kuinka paljon pakolaisia pystymme ottamaan EU:n alueelle ja etenkin Suomeen. Vastakkain ovat kaksi pientä ja äänekästä ääripäätä, otetaan kaikki ja ei oteta ketään. Tämä keskustelu on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa, eikä sen avulla saada aikaan ratkaisua perimmäiseen ongelmaan, Lähi-Idän konfliktipesäkkeeseen. Tilanne on eskaloitunut vuosien ja vuosikymmenten aikana, me emme voi enää laimin lyödä velvollisuuksiamme ja antaa viattomien siviilien kärsiä Syyriassa ja sen lähialueilla.

Pakolaiskeskustelussa meidän tulisi keskittyä konfliktin ratkaisemiseen, ja Suomen tulisi olla etunenässä tarjoamassa diplomaattista osaamistaan EU:n ja YK:n tasolla. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että rauhanomaista ratkaisua nykyisillä panostuksilla saataisiin aikaan. Toisaalta taas pommittaminen tai sotatoimetkaan eivät ratkaise ongelmaa, sillä sodassa on vain häviäjiä. Eduskunnalla on nyt mahdollisuus siirtää resursseja enemmän kriisin ratkaisemiseen, ja näyttää heidän kunnioituksensa ihmisarvolle ja ihmisyydelle.

Kriisin ratkaisu vaatii USA:n, Venäjän, Turkin, YK:n ja EU:n massiivista ja saumatonta yhteistyötä, johon sisältyisi paljon diplomatiaa, sotilaallista kriisinhallintaa ja tarvittaessa pakotteita. Meidän suomalaisten täytyy EU:sta käsin, ja myös kahdenvälisissä keskusteluissa korostaa näille toimijoille, että ratkaisu täytyy löytyä. Yhteiseen neuvottelupöytään täytyy saada edellä mainituiden lisäksi myös paikalliselta tasolta alue johtajia, eri kurdiryhmittymien johtajia ja myös Syyrian hallinnon johtoa.

Haluaisinkin loppuun antaa vinkin tämän maan kansanedustajille, ministereille ja europarlamentaarikoille. Lopettakaa lapsellisten irtopisteiden kalastelua sisään otettavien pakolaisten määrästä ja keskittykää ongelman ratkaisuun. Mitä pidemmälle konfliktin annetaan syventyä, sitä vaikeampi se on ratkaista. Aika alkaa loppua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s